Publisert 28.11.2024

Fellesføringer i vårt nett: Likebehandling, sikkerhet og kostnad for våre kunder

Disse tre punktene oppsummerer egentlig hele vår side av fiber-saken som det har vært skrevet om i media. Vi synes det er leit at Telenor har valgt å stoppe utbyggingsprosjekter i vårt område, og vi forstår at lokale politikere tar initiativ for å få prosjektene i gang igjen. Vi ønsker å bidra til at alle får tilgang til raskt internett, uten at det skal gå utover likebehandling, sikkerhet og kostnad for våre kunder. Derfor ønsker vi å dele vår side av saken.

Hva er fellesføringer, og hva går det ut på?

Vi vil starte med litt bakgrunn. Alle nettselskap i Norge gir andre aktører mulighet til å søke om å bruke sin infrastruktur til fremføring av kabler, for eksempel fiberkabler. Dette kalles fellesføringer. Det å kunne bruke allerede eksisterende infrastruktur, gjør at andre aktører ikke trenger å bygge alt helt fra grunnen. Alternativet er at hver aktør bygger sine egne stolper, graver sine egne kabelgrøfter og så videre.

Føie er positive til fellesføringer, men vi stiller noen krav til at jobben skal utføres etter de samme forskriftene som vi må følge for at alt skal være sikkert for omgivelsene, og at eventuelle merkostnader som kommer med slike fellesføringsprosjekter skal dekkes av motparten. Disse kravene stiller vi til alle eksterne aktører som ønsker å benytte vårt nett til egne kabler, uansett om det er en stor aktør som Telenor, eller en mindre lokal aktør.

Vi har hatt en prosess over lang tid med Telenor, der vi har gjort det vi mener vi kan for å legge til rette for fellesføringer, samtidig som vi har hatt et tydelig fokus på lovpålagte sikkerhetskrav for våre stolper. Alle søknadene vi har fått fra Telenor, og det har vært en stor mengde, blir saksbehandlet fortløpende. Søknadene som er ferdigbehandlet er godkjent fra vår side, men med noen forbehold som Telenor ikke har vært villig til å oppfylle. Vi har fått bekreftet fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) at kravene vi stiller er rettmessige.

Vi ønsker å bidra til at alle får tilgang til raskt internett, men vi er nødt til å stille noen krav før vi tillater fellesføringer i vårt nett.

Forskriftsmessig utført

Vi skriver her om Telenor, siden det er dem saken gjelder nå. Men det vi krever av Telenor, hadde vi også krevd av alle andre aktører.

Det hele begynte med uenighet om forskrifter og hvem de gjelder. Det vi har krevd fra Telenor er at alt arbeid i vårt nett, må følge de samme strenge forskriftene som vi som nettselskap er underlagt. Dette går rett og slett på sikkerhet. Selv om kablene til Telenor ikke er strømførende, vil de bli en del av konstruksjonen, og dermed også påvirke vårt nett. For å ta et eksempel: en kabel som henger på et lavere nivå enn hva som er tillatt for oss vil risikere å dra ned hele stolpen den er festet til hvis det skjer en ulykke. Dette kan være farlig for både mennesker og dyr som ferdes i området.

Vi ønsker å bidra til at alle får tilgang til raskt internett, men det kan vel ikke være riktig at det skal gå ut over sikkerheten i vårt nett, og for omgivelsene?

Hvem betaler merkostnadene?

Det første kravet vårt går altså på at jobben skal utføres forskriftsmessig. Problemet som oppstår da er at det kan utløse merkostnader for å få nettet vårt til å være i stand til å henge opp flere/andre typer kabler i de samme stolpene. For eksempel kan det være stolper som ikke er høye nok for at både våre og Telenors kabler skal få plass, når de blir plassert på riktig høyde og med godkjent sikkerhetsavstand i henhold til dagens forskrifter.

Det er altså ikke kvaliteten på nettet vårt for å levere strøm som det er feil på. Men det må gjøres en oppgradering for å få i stand fellesføringen. Vi i Føie henter våre inntekter via nettleie, og det betyr at hvis vi må dekke kostnader for oppgraderinger, er det kundene våre som må betale for det i form av økt nettleie. Oppgraderingen av nettet trengs ikke for at vi skal kunne levere strøm som vi er pålagt.

Vi ønsker å bidra til at alle får tilgang til raskt internett, men det kan vel ikke være riktig at våre nettkunder må betale for å få dette i mål?

Fellesføringsavtalen

I 2019 signerte Føie og enkelte andre nettselskaper en fellesføringsavtale med Telenor, en avtale som også har blitt omtalt i artiklene knyttet til saken. Denne avtalen ble utarbeidet som et bransjeinitiativ med Telenor som eneste reelle motpart.

Det som ikke har blitt fortalt er at det i 2020 kom en ny bredbåndsutbyggingslov. Denne loven sier at vi som nettselskap skal være imøtekommende når bredbåndsutbyggere ber om tilgang til vårt stolpenett. Samtidig sier loven at vi har anledning til å gi avslag hvis søknaden vi har mottatt kan gå utover sikkerheten i nettet. Vi har valgt å ikke gi avslag, men heller godkjenne med forbehold om at loven tilfredsstilles.

Problemet er at Telenor bestemt hevder at kun fellesføringsavtalen fra 2019 er gjeldende, ikke loven fra 2020.

Vi ønsker å bidra til at alle får tilgang til raskt internett, men det kan vel ikke være riktig at en avtale som ble skrevet kun for Telenor overgår en nyere lov som gjelder for alle fiberaktører?

Likt for alle

Det skal ikke spille noen rolle om du heter Telenor eller «Vi er Norges minste fiberselskap AS». Forskriftene vi er underlagt gjelder alle som vil bruke vårt nett, og kostnader som andres prosjekter medfører kan ikke dyttes over på oss og våre kunder.

Vi ønsker å bidra til at alle får tilgang til raskt internett, men det kan vel ikke være riktig at vi må gi etter bare fordi vi møter en så stor aktør som Telenor?