Hvordan finner jeg strømtoppene mine?

Sist oppdatert

Strømtopper er de timene i måneden der du belaster strømnettet mest. For vanlige husholdninger varierer strømtoppene ut fra hvor mye strømkrevende utstyr de bruker. Gjennomsnittet av kundene i Føies nett har strømtopper under 10 kWt/t.

Hver måned blir kapasitetsleddet i nettleien beregnet ut fra gjennomsnittet av de tre høyeste strømtoppene dine. På Min side kan du enkelt følge med på forbruket og få oversikt over toppene.

Det kan være nyttig å få oversikt over eget forbruksmønster:

  1. Tenk på hva du brukte strøm på dagen med høy strømtopp. Ladet du elbilen? Fylte du badekaret, vasket klær og laget middag samtidig som du ladet? Eller var det kanskje en svært kald dag? Var det noe av dette du kunne utsatt til neste klokketime? Eller ventet med å lade elbil på en godkjent lader til natten?
  2. Dersom du ser at du ofte vipper mellom to trinn på kapasitetsleddet, kan det være enkle grep gjør at du kan lande på det laveste trinnet. F.eks. vil det være lurt å se hvordan lading av elbil påvirker forbruksmønsteret. Se mer om hva fakturaen består av her.

Sånn finner du strømtoppene dine

Logg inn på Min side

Klikk på "Gå til forbruksoversikt"

Velg den måneden du ønsker å se strømtoppene og klikk på "Hent data"

 

Forbruksgrafen viser forbruket for hele måneden. Klikk på valget "Vis effektverdier" for å få opp gjennomsnittet av dine tre høyeste strømtopper i oransje linje.

 

Merk at "Vis effektverdier" kun viser gjennomsnittseffekt når måneden er over. Følger du med på forbruket gjennom måneden kan du se de høyeste toppene i grafen for å se hvordan du ligger an.

Eksempelet nedenfor viser et forbruksmønster som i hovedsak ligger på trinn 2-5 kWt/t, men med noen topper som drar forbruket opp til trinn 5-10 kWt/t.

Disse toppene skyldes en måned der elbilen har blitt ladet lite hjemme. Det kan være mulig å gå ned til trinn 2-5 om kunden ønsker det.

  • Sette en effektgrense på ladingen av elbilen, og heller lade på lavere effekt over lenger tid. 
  • Slutte å lade elbilen før husstanden står opp om morgenen og skrur på dusjen.

En måned med mye behov for å lade elbilen vil det kanskje være nødvendig å ligge på mellom 5-10 kWt/t, men da kan det i stedet være nyttig å være bevisst på å lade f.eks. på natten med lite annet samtidig forbruk for å holde seg under trinnet 10-15 kWt/t.