Min faktura

Lurer du på hva fakturaen består av? Og hva de ulike delene av fakturaen betyr? Vil du se dine egne fakturadetaljer og følge med på forbruket?

Logg inn på Min side

Section2

De ulike delene av nettleiefakturaen

Mange av oss får nettleien fakturert sammen med strømforbruket fra strømleverandøren. Det er det vi kaller gjennomfakturering. Det varierer fra strømleverandør til strømleverandør hvordan de presenterer nettleien på fakturaen. For å se detaljene på nettleien er fakturaen og forbruket ditt alltid tilgjengelig fra Min side. 

Denne forklaringen gjelder for ny prismodell som innføres fra 1. juli 2022.

Nettleieprisene for 2022 finner du her.

Fakturalinjer for alle med forbruk under 100 000 kWh:

  • Energioverføring dag - antall kWh du har brukt mellom kl. 7 og 22, og prisen per kWh på dagtid.
  • Energioverføring nattantall kWh du har brukt mellom kl. 22 og 7, og prisen per kWh på natten. Kilowatttimeprisen på natten er billigere enn på dagen.
  • Kapasitetsledd - basert på forbruket ditt måneden som var faktureres du et fastsatt beløp ut fra gjennomsnittet de tre timene i måneden du brukte mest kapasitet (effekt) fra strømenettet. Kapasitetsleddet har ulike forbruksintervaller med ulike prisnivåer. 2-5 kW, 5-10 kW, 10-15 kW, 15-20 kW, 20-25 kW, 25-50 kW, 50-75 kW og 75-100 kW.
  • Energifondet Enova - Alle nettkunder bidrar til det statlige Energifondet Enova med en pris per kWh som er brukt. 
  • Forbruksavgift - Alle nettkunder betaler forbruksavgift til staten med en pris per kWh som er brukt.
  • Merverdiavgift - Det er 25 % merverdiavgift på alle linjer i fakturaen

Fullstendig prisliste med årets tariffer for alle kundegrupper finner du her.

Hvordan kan jeg spare?

Disse linjene på fakturaen varierer ut fra hvor mye strøm du bruker: 

  • Energioverføring dag og natt
  • Energifondet Enova
  • Forbruksavgift

Dersom du bruker mindre strøm/reduserer antall kWh vil du spare og få en lavere nettleie.

Spar på kapasitetsleddet ved å redusere hvor mye strøm du bruker samtidig.

Bli bevisst på hvor mye strøm du bruker på en gang! Lader du elbil, fyller badekaret, vasker klær og lager middag samtidig på ettermiddagen? Da kan det være mye å spare på å fordele forbruket fremfor å gjøre alt på en gang.

Kapasitetsleddet består av ulike intervaller/trappetrinn med ulik pris. Dersom du utsetter å lade elbilen til etter kl. 22, og venter med å vaske klær til etter middagen er ferdig vil du mest sannsynlig gå ned et trappetrinn og spare penger. Kapasitetsleddet vil kunne variere fra måned til måned basert på forbuket ditt. Kapasitetsleddet er naturlig høyere i vintermånedene enn sommermånedene, da vi bruker mer strøm.

Følg forbruket på Min side

Logg inn på Min side for å følge med på når du bruker mest strøm. Kanskje du husker hva du gjorde da du fikk strømtoppen?